zaterdag 1 mei 2010

Boxer Tentoonstelling Roeselare


Na de Agility wedstrijd in Roeselare lieten we ons overhalen om ook eens mee te doen met de tentoonstellingswedstrijd van vandaag. We hadden dit aan de fokker van Carat laten weten, en hij raadde het ons af, want Carat zou in de Puppyklasse van 6 maand tot 9 maand uitkomen en geen kans maken tegen de honden van bijna 9 maand.
We hadden moeten luisteren.
Maar het was niet het feit dat Carat het moest afleggen tegen die oudere en natuurlijk reeds imposantere honden, dat ons wat ontgoochelde, maar wel het feit dat de keurder Carat helemaal niet meer bekeek toen Selena vertelde dat hij pas vorige week 6 maand geworden was. Waarom laten ze dan honden van 6 maand meedoen zonder een oordeel over te geven ? Waarom zeggen ze niet op voorhand dat de hond best al 8 maand of zo is om te laten keuren in die klasse. Toen ik mij inschreef vroeg ik het nog of het niet te jong was, en het antwoord was toen "maar neen, dat is geen probleem...
Carat kreeg trouwens toch een 'Zeer Goed' en 'Veelbelovend', maar toch hadden we graag een serieuze keuring meegemaakt...
Ook hadden we begrepen dat je niets moest 'kunnen' om op een tentoonstelling deel te nemen. Niets is minder waar.
Ten eerste moet de hond zich richten op iemand of een bepaald voorwerp, wat ze 'showen' noemen noemen. Dit moet je eigenlijk op voorhand oefenen, dat besef je zeker als je de andere honden bezig ziet. Gelukkig voor ons hebben Dorit en Carat dit een beetje van 'nature' (lees: hun bloedlijn) meegekregen, dus dat viel nog mee.
Maar ten tweede moet je ook nog een rondje 'draven', waarbij je traag loopt en de hond naast je moet blijven lopen, met het hoofd omhoog. Je raad het al, hier ging het helemaal mis. Waar we bij agility en canicross juist verlangen dat onze honden vóór ons lopen , en liefst wat vlugger, was dit nu helemaal tegen hun natuur in.
Dit kostte ons bij Dorit een finaleplaats, want de keurster gaf aan dat Dorit anders er had bij geweest.
Maar verder waren we heel blij met Doritjes resultaat, want we hadden haar maar ingeschreven omdat we er toch voor Carat waren, en dan kun je toch gerust eens meedoen. Maar omdat Dorit 5 jaar is kwam ze voor haar eerste keer direct in de grootste 'Open' klasse uit , tussen allemaal ervaren tentoonstellers en knappe honden, en ... een onervaren begeleider. Ikke dus... ;-) Het keurverslag was uitstekend. Naast haar gangwerk (zie boven) was de enige mindere opmerking dat ze wat 'smallekes' was, maar 't is dan ook een sporthond he ! ;-)
Toen zagen we in de cataloog dat we als enige koppel (reu en teef van dezelfde geleider die ook meededen in de individuele competitie) in de ring mochten komen. Prima, dan hebben we nog een lekkere grote zak eten, dachten we !
Tot de verantwoordelijke naar ons toe kwam met de mededeling dat er toch wel een foutje in de cataloog geslopen was, en er nog een koppel last-minute (?) ingeschreven was en er niet in stond. Je raad het weeral... we werden dus tweede... ;-)
Besluit: 't Was goed voor een keer, maar het zal geen favoriete hobby worden. Het is helemaal anders dan 'werken' met je hond, waar je alle weken voor gaat trainen en er op de wedstrijddag geen discussie is over de uitslag, en de sfeer is ook niet opperbest. Bij Agility en Canicross ben je de beste in de snelste tijd en zonder fouten, geen discussie. Ieder heeft daarbij ook respect voor andere spelers, die ook wekelijks trainen om zo goed mogelijk te presteren, en er wordt daarbij ook gesupporterd voor elkaar. Bij de show zijn de belangen blijkbaar te groot, en zijn er echt verschillende kampen in het publiek. De keurder heeft natuurlijk ook zijn eigen voorkeur voor een gele of een gestroomde, een slanke of een minder slanke, enz... dus elke wedstrijd kun je ook een andere uitslag krijgen (al zullen de echte toppers er natuurlijk toch uitspringen en bij meerdere keurders als nr. 1 terugkomen).
Nu een berichtje sturen naar de fokker van Carat dat hij natuurlijk gelijk had...
De foto is van mijn favoriete boxer Plato (1991-2001, en ja, vandaar Dorit 'van de Platohoeve'). Plato zit in de stamboom van al onze boxers.

4 opmerkingen:

Edwin de la Ruelle zei

Ga maar lekker crossen met de beestjes. Volgens mij hebben ze het dan veel beter naar hun zin dan een beetje 'mooi' te lopen zijn.

Wendy zei

Ik wou dat ik kon enthousiast reageren maar dat showwereldje is echt m'n ding niet :x
Dus ... ik volg pkrunner :o)
Maar je hebt het nu ook 's gedaan natuurlijk!

Gunther Selena Cujo Dorit zei

1 ding is zeker, ze hebben zich daar inderdaad dik verveeld. Dorit zat constant te kijken van... 'waar blijft hier die actie ?')

Steven zei

Zoals ge zelf zegt: 't is 'ne show hé :)