dinsdag 19 augustus 2008

"Ben ik kleinzerig ?" ( voor 'dry needling' )


..., vroeg ik op de massagetafel aan mijn kinesist, toen weer een naald zich in mijn kuit boorde, "of doet dit altijd zooooo zeeeeer ?". Ik was al blij dat ik die zin in één keer gezegd kreeg, en daarna vlug de tanden weer op elkaar of ik riskeerde een stuk van mijn tong te bijten. Gelukkig was het antwoord: "Ja, dat is perfect normaal !"
Je moet dus wat afzien om van je last verlost te raken, maar ik geloof in een goeie afloop! En éénmaal je terug thuis bent, is het altijd weer opvallend dat je die pijnlijke momenten alweer bijna vergeten bent.
Eerst had ik om 17u vlug nog een loopje van een 40min gedaan, zonder plan, hartslag tussen 130 en 140. En dit omdat ik weet dat ik me nu weer een paar dagen kalm moet houden...

Nog een laatste stukje info over de triggerpoints en 'dry needling' vanop het web:

Dry Needling bij een Myofasciaal Pijnsyndroom (MPS)

Verscheidene vormen van manuele therapie en fysiotherapie zijn werkzaam bij een MPS.

Dry needling is klinisch gezien een van de meest doeltreffende en snelst werkende methodieken om iemand van een myofasciaal pijnsyndroom te verlossen.

Onder een myofasciaal pijnsyndroom verstaat men klachten in het houdings- en bewegingsapparaat die veroorzaakt worden door de aanwezigheid van myofasciale triggerpoints. Een triggerpoint kan bewegingsbeperking, stijfheid, krachtsverlies en pijnklachten veroorzaken.

Wat is een triggerpoint (MTP)

Een myofasciaal triggerpoint (lees pijnlijke spierverharding) is een (zeer) drukpijnlijke plek in een spier. In de spierbuik kan men een strakke streng waarnemen en in deze streng zit een plaatselijke verdikking (ongeveer ter grote van een rijstekorrel). Deze plek is pijnlijk en bij druk kan er een karakteristieke uitstralingspijn ontstaan. De patiënt herkent in de uitstralende pijn zijn pijnklacht uit het dagelijkse leven.

Zo kan iemand dus ook pijn voelen op een plek waar de oorzaak niet zit (misleading tenderness).
Ook veroorzaakt een myofasciaal triggerpoint een veranderde spierfunctie (b.v. spierkracht afname, spierverkorting etc.) en symptomen zoals toename van zweten, rillerig zijn, duizelig/licht in het hoofd, wazig zien of koude handen (ook wel autonome symptomen

Welke symptomen heeft een actief triggerpoint?

• Bij belasten van de spier met een triggerpoint ervaart de patiënt pijn. Deze pijn is gelokaliseerd in een bepaald gebied kenmerkend voor die spier. Elke spier heeft zijn eigen karakteristieke uitstralingsgebied.
• Stijfheid en verminderde spierfunctie. Maximaal verlengen geeft pijn, dus "leert" de spier te bewegen binnen de pijngrens. Er is sprake van een verminderde bewegingsvrijheid wat zich uit in een spierverkorting.
• Door verkorting van de spier en door pijn tijdens activiteit kan de spier niet maximaal aanspannen, wat zich kan uiten in spierkracht afname.
• Vegetatieve reacties: veranderde zweetsecretie, onwel voelen, duizeligheid, overgevoeligheid van de huid (b.v. bij aanraking snel rood worden), pijnlijke oog- en oorsymptomen.
• Coördinatie stoornis (zoals slechter wordend handschrift).
• Pijnvermijdingsgedrag, hetgeen zich uit door dwanghoudingen en beperkte functie.
• Iemand kan een sterk wisselend klachtenpatroon ervaren, waarbij de intensiteit en de plaats van de pijn kan variëren.

Diagnostiek van triggerpoints

Deze begint met het herkenning van het pijngebied van de patiënt. De therapeut kijkt welke spieren de pijn (voor die spier karakteristiek uitstralingsgebied) eventueel kunnen veroorzaken en onderzoekt deze spieren. Deze triggerpoints bevinden zich in een verharde streng en voelen bij palpatie aan als een plaatselijke verdikking. De patiënt ervaart door druk de herkenbare pijn. Tevens wordt er gekeken naar afname van spierkracht en spierlengte.

Hoe ontstaan triggerpoints?

Een triggerpoint kan ontstaan door een acute (verkeerde beweging, ongeluk) of chronische (langdurige verkeerde werkhouding) overbelasting. Ten gevolge van deze overbelasting ontstaat er een ingewikkeld fysiologisch proces in de spier op celniveau en er ontstaat een zichzelf onderhoudende vicieuze cirkel. Deze belastingen kunnen te maken hebben met "beroepshoudingen" en leefgewoontes. Meestal ontstaan klachten door een samenhang van verschillende factoren bijvoorbeeld: een combinatie van overbelasting van de betreffende spier (door werk of trauma etc.) met ongunstige omstandigheden zoals stress, vermoeidheid, slechte voeding, spieren die niet kunnen ontspannen etc.

Soms is de oorzaak voor het ontstaan van de klacht voor een patiënt duidelijk (b.v. val van een trap) maar vaak weet men niet precies de oorzaak en zijn de klachten geleidelijk ontstaan en toegenomen

Wat maakt een triggerpoint pijnlijker en waardoor kan er vermindering optreden?

Verergering door:
• veelvuldig gebruik van de betreffende spier zonder pauze
• als tijdens het bewegen de spier plotseling verkort wordt
• afkoeling (schaarse kleding), transpiratie
• druk op betreffende spier , b.v. knellende das, zware tas.
Vermindering door:
• korte periode van rust inbouwen tijdens het bewegen, pauzes
• langzaam rekken van de spier bijvoorbeeld onder een warme douche
• temperatuur waarbij het lichaam kan ontspannen, aangename warmte
• Dry needling, manuele therapie en fysiotherapie

Onderhoudende factoren voor klachten.

Talrijke factoren kunnen het bestaan van myofasciale triggerpoints onderhouden. Vooral bij patiënten met chronische myofasciale pijn is aandacht voor deze factoren van belang.
Klachten onderhoudende factoren zijn:
• mechanische stress: slechte werkhouding, (bellen met hoorn geklemd tussen schouder), knellende kleding
• voeding: bijvoorbeeld vitamine tekort, alcoholmisbruik, roken, slecht eten
• bepaalde aandoeningen: suikerziekte, schildklierproblemen, orgaanproblemen (b.v. maag) etc.
• psychologische factoren: depressie, angst, stress, onbegrip spierstelsel door de patiënt
• chronische infectiesDe behandeling

De therapie zal gericht zijn op het inactiveren van de myofasciale triggerpoints, waardoor de strakke spierstrengen worden losgemaakt die verantwoordelijk zijn voor de toegenomen spierspanning. De pijn zal hierdoor afnemen. Ook de lengte van de spier moet weer genormaliseerd worden. Hiervoor bestaan verschillende therapeutische technieken. Het meest effectief is de Dry Needling.- Dry Needling: door het inbrengen van een hele dunne naald in het triggerpoint wordt deze inactief en wordt direct de spier ontspannen.
Dit is de snelste methode om deze pijn te doorbreken, de meeste mensen voelen het inbrengen van de naald helemaal niet en wordt bij het raken van het punt een snelle korte reactie gezien in de spier. We noemen dat een Local Twitch Respons die kenmerkend is voor het effect en het opheffen van de spanning. De beweging neemt direct toe en de pijn af.

Ook zijn (houdings)adviezen belangrijk en eventuele oefeningen om herhaling van de klachten zoveel mogelijk te voorkomen.

Wat kunt u er zelf aan doen?


Belangrijk is om te ontdekken welke activiteit en/of houding precies de pijn veroorzaakt. Zo kan de therapeut analyseren welke spieren hiervoor verantwoordelijk zijn. Ook is belangrijk na te gaan welke klachtonderhoudende factoren een rol spelen, bijvoorbeeld stress, werkhouding etc. Vanzelfsprekend dient de patiënt een actieve rol in te nemen in de behandeling door eventuele adviezen en oefeningen uit te voeren en actief mee te denken met de behandeling.

Hoeveel behandelingen zijn nodig?

Dit is een veelgestelde vraag en moeilijk te beantwoorden, daar geen persoon hetzelfde is. Er bestaat veel verschil in het reactievermogen tussen mensen onderling, met name in het tempo waarin MFTP te inactiveren zijn. Hoe resoluter en consequenter een patiënt zijn veroorzakende en klachtonderhoudende factoren aanpakt des te sneller een blijvend goed resultaat wordt bereikt.
In het algemeen geldt: hoe langer de periode is tussen het ontstaan van de klacht en het begin van de behandeling, des te groter is benodigd aantal behandelingen.
Onze ervaring is dat een behandeling met Dry Needling het meest effectief is en snel tot resultaten leidt, zeker in combinatie met rekkingsoefeningen voor thuis.

Enkele voorbeelden waar dry needling zeer effectief werkt:
● hoofdpijn,
● acute torti collis ( “stijve nek”)
● RSI of CANS
● slijmbeurs, peesirritatie of frozen shoulder
● tennis of golverselleboog
● peesirritatie in spieren ( pols, achillespees, hielspoor)
● rugklachten, laag en bovenrug
● ischias
● lies- en bilklachten
● kuitklachten ( waaronder kramp)
● shinsplings of logesyndroom
● langdurige sportblessures

Dry Needling

Deze methode wordt toegepast alleen door gecertificeerde fysiotherapeuten.
Gebruikt worden dezelfde naaldjes, die in acupunctuur worden toegepast. De lengte van de naald is afhankelijk van de diepte waar het triggerpoint in de spier zit.

Let op: Dry Needling voor MPS is GEEN acupunctuur. ( dry needling is per definitie een therapievorm volgens “westerse neuro-anatomische en fysiologische principes” en berust in de uitvoeringswijze niet op een “energie concept”, zoals de klassieke acupunctuur.

5 opmerkingen:

rinusrunning zei

Gefeliciteerd met je eerste plek en een mooie tijd zeg!.
En die naalden lijken inderdaad eng!.
Groet Rinus.

Anoniem zei

Goedeavond,
heb na zware wielrentocht 8 weken geleden veel pijn rug, billen, liezen, benen. Geen letsel zichtbaar.
Waar kan ik terecht voor een goede triggerpointtherapeut?
Groet, Angela

piet zei

Dag Angela, je schrijft niet in welke regio je woont, maar in Driebergen zit een hele goede: Harriët Hazeleger, op de Traaij.
suc6.
piet

Anoniem zei

OP www.dryneedling.nl kun je aan de had van je postcode een behandelaar in de buurt vinden!

Michelle van der Sluis zei

Het is voor t eerst dat ik van dry needling hoor, gelukkig voor mij heel herkenbare symptomen voor deze behandeling(en). En 31 juli krijg ik de eerste. Ik hoop dat t werkt voor mij. Heb een eigen kapsalon en loop al anderhalf jaar met ondraaglijke pijnen te werken voor zover dat gaat. Stoppen is een langere termijn optie en niet mijn wens. Btw bij tags staat acapunctuur, handig als je daar acupunctuur van maakt ;-)

Groetjes Michelle.