dinsdag 4 oktober 2011

04/10/2011 Kustmarathon Zeeland

Deze stond al lang op mijn lijstje 'to do', maar ik had nog nooit de moed gehad om me in te schrijven. Tijdens de training voor de marathon van Zeeuws-Vlaanderen heb ik me door een aantal 'Zeeuwen' laten overhalen. Had ik op voorhand geweten dat het de 'heetste kustmarathon' ging worden, dan had ik me waarschijnlijk helemaal niet ingeschreven. Maar ja, nu was het zo ver. Onze bungalow was reeds geboekt, de nodige hulp
voor de woefkes was geregeld .... dus terugkrabbelen was geen optie.

Wetende dat ik niet goed tegen de warmte kan, had ik besloten om volledig achteraan te starten, geen horloge aan te doen. Gewoon op m'n gevoel lopen, niet te vlug starten, véél drinken en afkoelen.

Exact 12u bij het luiden van de klokken werd het startsein gegeven te Burgh-Haamstede. Samen met 2 Waaslanders begonnen we aan een nieuwe uitdaging. Via Burgh-Haamstede liepen we naar een mooi glooiend natuurgebied. Echt m'n ding. M'n trailtraining kwam hier al van pas. Langzaam maar zeker waren we aan onze inhaalbeweging begonnen. Daarna kwam een klein stukje strand waar m'n trouwe supporters (Gunther en de Woefkes) me stonden aan te moedigen. Hier ben ik de Waaslanders uit het oog verloren. Blijkbaar hadden ze het iets moeilijker bij deze strook. Na het strand liepen we richting Neeltje Jans. Opmerkelijk was dat hier al een groot aantal deelnemers last hadden van de warmte. Aan het 10km punt had ik een brutotijd van 1u04 ... Dus héél traag gestart.

Rond km 15 stonden William en Annelies me op te wachten. Gelukkig hadden ze ook nog wat water bij. Bedankt,hé! Vandaar liepen we naar het strand wat voor mij achteraf gezien het zwaarste stuk ging worden. Het plezante aan dit mooie weer was dat er héél véél supporters waren, ook op het naaktstrand... Het punt van de halve marathon lag nog op het strand. Blijkbaar kon ik m'n tempo toch wat constant houden (2u07m). Was ik blij dat ik van dit strand af was, pffff. Toen ging ik het gesprek aan met een andere loper die me wist te vertellen dat het tweede stuk zwaarder is dan het eerste (hetgeen ik eigenlijk wel al wist). Hij was ervan overtuigd dat finishen binnen 4u30m niet meer mogelijk was....

Ik had de overgang tussen het strand en de duinen goed overleefd en ik bleef lopers voorbij gaan. Ik liep van drankpost naar drankpost. Drinken, afkoelen, drinken, afkoelen. Ik heb nog nooit zoveel water gedronken op korte tijd en ik woog waarschijnlijk een aantal kilo zwaarder door m'n natte kleren... Het was een slagveld, meer en meer lopers stapten. Hier en daar waren er aan de grond genageld door krampen. Gelukkig had ik daar geen problemen mee. De zwaardere stukken naar omhoog heb ik gestapt. Dit ging vlugger dan diegenen die naar boven liepen maar vooral verloor ik hierdoor minder krachten. We bleven gaan. Onderweg raapten ik nog een aantal Zeeuwen op die iets vlugger waren gestart. Ik dacht dat de laatste kilometers gewoon binnen lopen zou zijn. Helaas had de organisatie daar anders over beslist. We moesten nog over 3 hoge duinenheuvels, trappen op en af, langs een stuk strand om dan zo de laatste 500 meter op asfalt binnen te lopen. Ik had een enorm goed gevoel. De tijd, netto 4u25m, daar ben ik erg tevreden mee.

Of ik me nog zou inschrijven voor deze marathon ... daar valt niet over te twijfelen. Het is een mooi parcours, goeie organisatie (er was zelfs cola in de laatste km's), veel supporters (die nederlanders kennen er wat van), ..... We komen zekers nog eens terug !

5 opmerkingen:

ruud zei

Leuk verslag van een bijzondere marathon, je weet nooit wat het daar wordt. Maar je hebt er een prima prestatie geleverd.
En, jij hebt de moed gehad om in te schrijven en deel te nemen; dat kan ik nog niet zeggen.....
Proficiat!

Wendy zei

Amai super! Ik was al 's komen kijken naar je blog voor een verslagje ;) Zelf blokkeer ik al volledig na 30m zand op de Blaarmeersen, laat staan zoiets! Het lijkt me megazwaar zeker met dat weer dus een dikke proficiat is zeker op z'n plaats!!

Anoniem zei

goed gedaan Selena, vooral heb je aan doseren gedacht! uw vervaltijd is minimaal gebleven! dat kunnen velen niet na vertellen! heel erg knap van je!!
groetjes
William.

Cremke zei

Hopelijk eens in een kidsvrij weekend, want bij mij staat hij ook al ruim 2j op dat lijstje

van den Abeele zei

Ik lees nu pas dit berichtje, maar beter laat dan nooit: proficiat met zo'n knappe prestatie!