zaterdag 10 oktober 2009

2e opinie Dorit's kruisband in De Bosdreef


We zijn net terug van het bezoek aan "De Bosdreef", en we voelen ons voorlopig weer wat geruster.

Eerst zijn we naar buiten gegaan om Dorit wat te laten rondlopen. De DA vond dat ze haar rechterbeen wat naar binnen trekte toen ze aan de leiband trok, daarna liep ze vrij weer normaal.
Daarna was het tijd voor verder manueel onderzoek. Maar eerst werd Dorit licht verdoofd, zodat er minder spanning op de spieren is tijdens het onderzoek.
De knieën stonden droog, wat reeds een verschil was met het eerste onderzoek enkele maanden geleden toen er een weinig vocht op de rechterknie zat.
Daarna was het tijd voor de schuifladetest, en deze was nu ook 2x negatief. Beide knieën waren voor deze DA even stabiel. De druk op de enkels werd opgevoerd, en de poten werd volledig afgetast. Spiermassa was ook OK.
Vervolgens werden er foto's genomen. 1 per knie, en tenslotte ook nog van de heupen, waarna de foto's in de computer ingelezen werden en verder konden geanalyseerd worden.
Er viel niks onmiddelijk op te merken. Na meer inzoomen en berekening van allerlei hoeken, kon er afgeleid worden dat er een paar kleinere blessures zich voorgedaan hadden in het verleden, maar niets dat op zichzelf een groot probleem kon vormen.
Wel is het mogelijk dat verschillende kleinere oorzaken samen een onevenwicht veroorzaken, waardoor er wel een verkramping of chronische ontsteking(kje) kan optreden.
Conclusie: We moeten op korte termijn zeker nog niet aan een operatie denken, wat nog niet betekent dat er effectief geen scheurtje is, maar het kan nu gestabiliseerd zijn.
Om alles verder uit te sluiten of om nog meer info te verzamelen over Dorit's toestand is het wel raadzaam om een botscan of een MRI te laten uitvoeren, omdat met RX-foto's niet alles kan bekeken worden. De DA vindt een botscan voldoende voor honden, omdat in tegenstelling tot bij paarden (gewrichten zijn veel kleiner) de MRI-foto's nog niet zo goed kunnen geïnterpreteerd worden.
Dit willen graag nog laten uitvoeren (op 23/10), want de info die daar dan uitkomt kan toch nog de voorlopige conclusie wijzigen, en anderzijds kan er dan ook gerichter nabehandeld worden via supplement, ontstekingsremmers, etc...

Besluit: Er komt voorlopig geen operatie. Er is momenteel ook geen verhoogd risico op arthrose, en we mogen alles blijven doen waar we mee bezig waren. Na 23/10 komt er dan een vervolg, maar momenteel zijn we toch al geruster omdat er nog niet moet geopereerd worden. Dus we gaan toch nog een paar wedstrijden canicrossen...

4 opmerkingen:

Steven zei

Aha, da's mooi en goed nieuws :)))))

Stefaan zei

Dat is nu eens goed nieuws. Maar voor u is het nu gedaaan om bij een slechte wedstrijd de schuld bij Dorit te leggen. :-)
Grapke, ge zijt allemaal rappe gasten. tidd.

mykelpies zei

SUPER!!!
Dorit zal ook wel blij zijn dat ze weer onbezorgd mag crossen.

Unknown zei

Heel fijn, dat Dorit waarschijnlijk niet geopereerd hoeft te worden.

groetjes Henk en Skay