vrijdag 23 december 2011

Kenia December 2011: Big Five: 1. de leeuwen

Tijdens onze safari van 6 dagen gingen we natuurlijk op zoek naar de Big Five, zijnde : Leeuw, Luipaard, Neushoorn, Buffel en Olifant. De koning van de jungle is niet de moeilijkste om te spotten, maar we hadden ook niet verwacht er tegen de vijftig te kunnen zien ! Allen in de Masaï Mara, van individuelen tot hele troepen. Sommigen zaten echt als op een postkaart op ons te wachten, anderen moesten we in de struiken gaan zoeken.
De voorlaatste dag waren we net op tijd weg vooraleer een zondvloed losbarstte, zodat we ons net niet vastreden in de modder. Maar het grootste avontuur moest 's avonds nog komen, toen we op onze laatste safari-avond rond het kampvuur zaten. Toen iedereen wat aan het indommelen was hoorden we plots een diep gegrom, gevolgd door een ander soort gebrul. De gidsen vertelden ons direct dat het om leeuwen ging, maar dat er zeker nog een kilometer afstand én de rivier tussen de leeuwen en onszelf zat. Het klonk echter van heel dichtbij, en de gidsen riepen ook snel een mede-reiziger terug die even in de vrije natuur een plasje wou plegen... Dit laatste was genoeg om erg ongerust te worden, en iedereen besloot om vlug achtereenvolgens de 'toiletten' en onze 'banda' (hutje) op te zoeken, en vervolgens niet meer buiten te komen tot het terug licht werd. Het gegrom ging nog even door, maar uiteindelijk konden we toch de slaap vatten.
De volgende morgen, na het ontbijt, vroeg onze gids even onze aandacht omdat hij nieuws had... Bleek dat de vorige nacht in een naburige dorp (enkele kilometers verder van onze kampeerplaats) 2 Masaï mannen door leeuwen gedood waren toen deze de leeuwen uit het dorp probeerden te verjagen... Toen werd het natuurlijk even stil. De gids voegde er ook aan toe dat het momenteel niet veilig was om langs de dorpen terug te keren uit het Masaï Mara nationaal park, omdat er opstand zou zijn omdat er in dergelijke gevallen compensatie van de regering wordt geëist. Enkele maanden eerder had zich een soortgelijk geval voorgedaan waarbij een kind gedood was. Via een alternatieve route verlieten we het park, en ... reden ons vast bij het oversteken van een rivier... omdat we moesten uitwijken omdat een vrachtwagen zich eerder reeds vastgereden had. Tegen zijn zin moest de gids ons laten uitstappen, we waren niet zo heel ver van een dorp verwijderd, maar na een halfuurtje wisten onze begeleiders met behulp van de vrachtwagenchauffeurs ons voertuig toch los te krijgen. In ruil kregen de helpers extra water aangeboden, want het vrijkrijgen van de vrachtwagen zou nog wat langer duren. Uiteindelijk konden we het park verlaten, en later hoorden we dat het park zelfs even (een dag?) gesloten is geweest wegens de onrusten in de Masaï dorpen. Alle 96 foto's van de leeuwen vind je hier. Tijdens de terugrit mochten we geen foto's nemen. Op de foto's zie je ook dat de leeuwen vlotjes de rivier oversteken...

Geen opmerkingen: