zondag 18 juli 2010

Kruisbekken boven het Stropersbos

De laatste weken vloog er regelmatig een troep vogeltjes over onze tuin, die redelijk wat lawaai maakten. Lawaai is misschien verkeerd uitgedrukt, want ze produceerden best wel een mooi geluid. Het ging telkens om een groep van een 30 à 40-tal. We konden echter niet thuisbrengen wat voor vogeltjes het waren.

Tot ik deze morgen, tijdens de wandeling met Dorit, iemand van Natuurpunt tegenkwam. Ik moest ervan profiteren om de vraag te stellen, en zo kwam ik te weet dat het om Kruisbekken gaat. Afkomstig uit de familie van de vinkachtigen (vandaar het mooie geluid ;-)) en waarschijnlijk hier terechtgekomen omdat ze in Noord- of Oost-Europa minder voedsel vinden. Ze leven vooral van zaden van naaldbomen, en de gekruiste bek helpt hun om de zaden gemakkelijker uit de kegels van de spar te verwijderen. Als er te weinig sparren zijn, schakelen ze over op dennen.



Naast meerdere buizerds, zouden er ook een havik en enkele kiekendieven in het Stropersbos verblijven. De buizerds hebben jongen, en die zijn nu aan het uitvliegen.
Zo, blij dat we weeral wat bijgeleerd hebben vandaag.
.

1 opmerking:

Anoniem zei

Hoi, normaal moet ge daar ook "Zwarte spechten" tegen komen...