maandag 18 augustus 2008

Aarschot foto's, Canicross Poeke en Triggerpoints-schrik



Gisteren per toeval nog een paar fotootjes ontdekt van de agilitywedstrijd met Dorit in Aarschot, die ik jullie niet wil onthouden. Met dank aan fotograaf Jean-Pierre Verbesselt !
Selena en ikzelf hebben 'stijve poten' van de Kemzeekse 5km (die er maar 4,6xKm bleek te zijn. Zo zie je maar dat een wedstrijdje nog geen training is, en je er best af en toe eentje tussen de trainingen door meepikt, om gewend te blijven aan het wedstrijdritme...
Vandaag dan maar ons Dorit meegenomen voor een rustige duurloop van een 40-tal minuten, want... volgende zaterdag is het terug Canicross, in Poeke. We plannen beide deel te nemen, dus ik vraag zo direct nog een laag startnummer aan voor Selena, zodat Dorit voldoende kan recupereren vooraleer ik met haar aan de beurt ben.
En ja, mijn achillespees speelt terug weer op, dus rij met schrik weer naar de kiné morgenavond. Dat wordt weer een verhaal van 'dry needling'-therapie, maw. steek maar eens een naald in die 'triggerpoint'. Ik ben niet kleinzerig, maar leuk is anders...

Hierbij nog een snuifje duiding over de 'triggerpoints' :

Triggerpointtherapie
De Amerikaanse artsen Janet Travell en David Simons deden jarenlang onderzoek naar het effect van triggerpoints op onze gezondheid en publiceerden ruim twintig jaar geleden hun monumentale medische hand-boek: Myofascial Pain & Dysfunction; The Trigger Point Manual. Triggerpoints zijn de zgn. spierknopen. Plekken waar de spiervezels continu samengetrokken zijn en daardoor niet meer kunnen ontspannen. Ze ontstaan door overbelasting, onderbelasting of plotselinge bewegingen (valpartij/ongeluk). Iedereen heeft wel triggerpoints, en mensen met een zittend beroep hebben over het algemeen méér actieve triggerpoints dan gemiddeld. Het onderzoek wijst uit dat triggerpoints de neiging hebben om uit te stralen naar heel andere plaatsen. Daardoor zijn we vaak de oorzaak van klachten zoals hoofdpijn, pijn in de nek, pijn in de onderrug, tennisarm, RSI, carpaal tunnel syndroom, muisarm, en pijn in gewrichten als schouders, polsen, heupen en enkels. Zelfs fybromyalgie kan zijn oorsprong hebben in triggerpoints. Als mens zijn we geneigd de plek waar het pijn doet te behandelen. Maar als daar niet de oorzaak van de pijn zit, zal de klacht steeds terugkeren.

Triggerpoints gaan niet vanzelf weg door rust!
In Nederland wordt Triggerpointtherapie inmiddels met zeer goede resultaten beoefend door fysiotherapeuten, massagetherapeuten en shiatsutherapeuten. Om triggerpoints te kunnen behandelen moeten ze eerst gevonden worden. Aan de hand van de informatie uit het gesprek, waarbij ook boeken en afbeeldingen gebruikt kunnen worden, voeren we een lichamelijk onderzoek uit. "We" zijn de behandelaar én de cliënt, want alleen die weet of de behandelaar op een triggerpoint zit! Met deze informatie stellen we samen een behandelplan op. Er wordt uitgebreid instructie gegeven en geoefend met de eenvoudige behandelingen. Hierbij worden duimen en knokkels gebruikt, aangevuld met hulp-middelen zoals een tennisbal, een stuiterbal of de Thera-cane. Naast de behandeling door de therapeut is het de bedoeling dat de cliënt zelf ook actief aan de gang gaat met het behandelen van de triggerpoints.

Achillespeesontsteking
Pijn in of bij een pees is vrijwel altijd afgeleide pijn afkomstig van triggerpoints in de bijbehorende spier. De illustratie toont een triggerpoint in de voorste scheenbeenspier, die de meest voorkomende oorzaak is van de pijn aan de achterkant van de enkel die zo vaak foutief als achillespees-ontsteking wordt gediagnosticeerd. Triggerpoints in de andere spieren van het onderbeen veroorzaken pijn in de tenen, voetboog, hiel en de voorkant van de enkel.

Geen opmerkingen: