vrijdag 6 juni 2008

Boxerspecial Woef


Voor één keer willen we via deze blog ook eens reklame maken, en dit voor het maandmagazine Woef, waain deze maand de 'Boxer' het ras van de maand is en aldus uitvoerig besproken wordt. De in het magazine afgebeelde boxers zijn ongeveer allemaal familie-, excuseer, roedelleden van onze jongste telg Dorit. Voor de kenners gaat het om showkampioen Ferdy van 't Fredshof, Cipo 't Hazenbergshof, Elvis vd Platohoeve, nog een showkampioen Andor vd Hazenberg, Floere van de Platohoeve en vele puppies van het zusje van ons Dorit, nl. Doret van de Platohoeve.
Er is een hele goeie rasbeschrijving van vele pagina's, waarbij ik slechts met 1 ding niet akkoord ben, nl. de zin : "al de goeie eigenschappen snelheid, lenigheid, kracht en springvermogen zouden van hem een ideale agilityhond maken, ware het niet dat zijn koppigheid en intelligentie vaak roet in het eten gooien'.
Natuurlijk is de boxer wèl een goeie agilityhond (wat had je gedacht ;-)), en zijn er volgens mij 2 andere redenen dat hij het op officiële wedstrijden meestal wel tegen nog snellere honden (vooral Border Collies) moet afleggen. Ten eerste ligt bij de boxer zijn zwaartepunt fel naar voren in de borststreek, met zijn rechte voorhand en diepe borst, waardoor de hond springtechnisch langer moet uitlopen na elke hindernis, en dus vooral bij sprongen of raakvlaktoestellen. Langer uitlopen kost extra meters en dus tijd in het afleggen van een parcours. Ten tweede, en is altijd voer voor discussies, worden de categoriëen in agility door de schofthoogte bepaald (hoogte van ongeveer de schouders tot de grond), en niet door (wat eigenaars van zwaardere honden natuurlijk zouden primeren) bijvoorbeeld het gewicht, wat volgens ons dan weer eerlijke concurrentie zou opleveren.
Portugal heeft jarenlang één of meerdere boxers naar het WK gestuurd, en als ik me niet vergis zelfs 1 jaar alleen maar boxers, en ze maakten zich helemaal niet belachelijk. Wanneer meerdere honden echter foutloos rondkomen, dan zullen er meestal veel lichtere, meer wendbare honden, vóór hem eindigen.
Daarom houden we ook zo van de nederlandse rascompetitie voor boxers, want daar kan met gelijke 'wapens' gestreden worden.
Volgens mij ben je met een boxer ook bijna verplicht om met een licht teefje aan agility te doen, om zo te proberen de andere snelle rassen te kloppen,en dat gaan we met Dorit gewoonweg proberen ! ;-)

Geen opmerkingen: